Kačička mandarínska

21.05.2015 06:42

 

Kačička mandarínska (Aix galericulata) patrí medzi najkrajšie sfarbené kačice sveta. Táto kačička pochádza z Azie, je rozšírená v Japonsku, Kórei, Severnej Číne a v Rusku. Jej chov nie je náročný a je vhodná aj pre začiatočníkov.

 

 

Kačička mandarínska (Aix galericulata) patrí medzi najkrajšie sfarbené kačice sveta. Táto kačička pochádza z Azie, je rozšírená v Japonsku, Kórei, Severnej Číne a v Rusku. Jej chov nie je náročný a je vhodná aj pre začiatočníkov. Káčer je vo svadobnom šate od októbra do mája a je tak ozdobou záhradného jazierka počas zimného obdobia. Nápadné sú najmä jeho veľké hnedočervené letky, pestrá hlava s chocholom. Samica je nenápadne škoricovo-hnedo sfarbená. Tieto malé kačičky dorastajú do dĺžky asi 45 cm a vážia okolo 550 gramov. Samička znáša 8-15 vajíčok na ktorých sedí v dutine stromu asi 30 dní. Káčatká sú od prvého dna veľmi pohyblivé a zdržiavajú sa so samicou pri vode. Tá sa o nich stará približne prvé dva mesiace. Mladé kačičky sa živia spočiatku skôr živočíšnou potravou (gamarusy, rybia múčka, tvaroh), natvrdo uvarenými vajíčkami s nadrobno nasekanou sparenou žihľavou. Neskôr im môžeme pridávať aj špeciálnu zmesku zloženú s obilovín. Pre jeden pár kačičiek mandarínskych stačí vodná plocha 2 m2 a najlepšie zatrávnený výbeh 6 m2. V našich podmienkach prezimujú bez problémov. Je však lepšie pre nich pripraviť nejaký otvorený prístrešok. Najdôležitejšie je v zime umožniť kačičkám denne prístup k čerstvej vode a to nielen na pitie, ale aj na kúpanie aby nestratili kvalitu peria. Potrava je rovnaká ako pri všetkých okrasných kačkách, t. j. obilniny (najmä pšenica), špeciálne zmesky pre kačky, vodné rastliny, drobné vodné živočíchy (slimáky, hmyz). Kačičky mandarínske sa dožívajú veku okolo 10 rokov.

 

 

V Číne si ľudia kedysi darovávali párok kačičiek mandarinských v ako symbol manželskej vernosti. Samice kačičky mandarínskej majú plne funkčne vyvinutý len jeden vaječník. Keď u starej samice zakrpatie, začne sa druhý, len nedokonale vyvinutý vaječník, premieňať na samčie pohlavné žľazu. Samice sa tak zmení na neplodného samca. Kačička mandarínska je jediným druhom kačice, ktorý sa nemôže krížiť s ostatnými druhmi. Počet jej chromozómov sa totiž líši od počtu chromozómov všetkých ďalších druhov.

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________

ZDROJ: NUMA.SK, WIKIPEDIA.SK
FOTO: Denis Líška,Vladimír Nejeschleba, wikiepedia 

Späť

Kontakt

SZCh zo Hlboké
Družstevná 387
906 31 Hlboké

Využívame Cookie súbory.
Viac info: GDPR


 Pridajte sa k nám ! 


Burzy a výstavy


Odborné kluby


Výstavný poriadok


Zväz v regiónoch


Republiková rada