Dôvody pre väčšie akvárium

08.11.2015 11:30

Pri deťoch sa zvykne hovoriť, keď sú malé, sú s nimi malé aj starosti. A čím viac rastú, adekvátne vraj rastú aj starosti. Pri akváriách to ale neplatí, a naopak je výhodnejšie mať dobre zabehanú veľkú nádrž, povedzme o objeme 300 litrov a viac, ako mať maličké 20 litrové akvárium, kde na vás striehne toľko problémov, o ktorých pri poriadnom objeme ani netušíte. Poďme sa teda na celú vec pozrieť detailnejšie.

 

ZDROJ: https://rybicky.net/nadrz.php?c=1772&s=29&akce=slozka

 

Stabilita prostriedia, teploty, chemizmu

So zväčšujúcim sa priestorom rastie aj jeho zotrvačnosť a odolnosť, čo v akvaristike znamená napríklad to, že na zohriatie 20 litrov vody o 5 stupňov Celzia potrebujeme menej energie ako na ohriatie 300 litrov vody o rovnakých 5 stupňov Celzia. Po praktickej stránke ide napríklad o to, že taký pokazený ohrievač, na ktorom prestal fungovať termostat, nám „uvarí“ ryby oveľa skôr, ak ho máme umiestnený v maličkej nádrži, ako keby sme ho umiestnili do poriadneho akvária. Ohrievače síce nezlyhávajú každý deň, no mnoho akvaristov vám povie historky z prvej ruky o tom, ako im uhynuli všetci obyvatelia akvária práve kvôli tomuto elementu.

Nielen ohrievač môže zlyhať, no môže dôjsť k zlyhaniu ľudského faktora v tom zmysle, že jednoducho zabudnete počas zimného obdobia v izbe zatvoriť vetračku a teplota v malom akváriu klesne oveľa rýchlejšie, čím samozrejme dôjde k ohrozeniu rýb z tropických vôd. Teplota okolo 18°C je u mnohých druhov minimálna, ktorú sú krátkodobo schopné tolerovať. Ak by teplota vody klesla na povedzme 15 a menej stupňov Celzia, ryby môžu v krátkom čase uhynúť. Jediným rýchlym riešením takejto situácie je výmena chladnej vody za teplú, no vyvarujte sa použitia teplej vody z vodovodného kohútika, tá totiž obvykle obsahuje chlór, ktorý nielenže spôsobuje rybám problémy s dýchaním, taktiež ale reaguje s nespotrebovanými látkami pochádzajúcimi z exkrementov, a tak vytvára chloramin, ktorý je smrteľne jedovatý pre všetky ryby. Ak nemáte odstatú vodu, najjednoduchšie je odobrať vody z akvária, a tú následne zohriať na plyne, prípadne v rýchlovarjen kanvici. Len si dajte pozor na to, aby ste podchladené ryby priamo neuvarili zohriatou vodou, pretože ryby neznášajú skokové zmeny teplôt. Zohriatu vodu z toho dôvodu prilievajte do podchladenej nádrže pomaly, nech k zmene teploty dochádza tak postupne cca. 1°C za 5 minút. Samozrejme platí, ak sú ryby v tak zlom stave, že sú v šoku, zohrejte vodu na 20°C ihneď. Šok z teploty u rýb poznáte jednoducho, ryby síce pomaly dýchajú, no ich telá budú zvinuté do tvaru U a budú ležať na dne – toto je veľmi nebezpečný stav, ktorý ak trvá dlhšie ako približne 60 sekúnd, privodí nenávratné poškodenie nervových štruktúr a vedie k smrti. 60 sekúnd berte ako priemerný hodnotu, niektoré ryby znesú viac, niektoré menej. No neskúšajte to.

 

ZDROJ: https://rybicky.zvieratadoma.sk

 

Teplota je samozrejme iba jedna vlastnosť vody, a pod ďalšími charakteristikami rozumieme taktiež chemizmus, t.j. zloženie vody. Rybky nemajú záchody a vylučujú priamo v akváriu, čo vytvára nutnosť efektívne filtrovať vodu. Ak porovnáme produkciu exkrementov rybami v malom akváriu, tak oproti veľkej nádrži v ňom nemôžeme pestovať veľké množstvo rastlín, taktiež v ňom nebude také množstvo nitrifikačných baktérií (ktorých životným údelom je eliminovať amoniak, nitráty a nitrity), a pre malé akvárium tiež použijeme menej výkonný filter, čím vlastne dopomôžeme k situácii, kedy dočasne stúpne hladina amoniaku. Amoniak je vysoko efektívny „zabijak“ akváriových rýb, je nutné držať jeho hladinu na minime, ideálne na nule. Práve v tomto ohľade sa osvedčí veľké akvárium, keďže v jeho vodách prirodzene existujú baktérie v oveľa väčšom počte oproti malému akváriu a tiež filtre pre veľké akvária sú dimenzované tak, aby dokázali svojimi filtračnými médiami zabrániť vzostupu obsahu dusíkatých látok v akváriu, resp. budú proti tomuto javu rezistentnejšie vo väčšej miere, ako je to pri malých filtroch. Aby sme len neteoretizovali, uveďme príklad: Takmer vždy je externý filter efektívnejší, ako interný. No väčšina akvaristov volí interný filter ako jediný pre akvária do objemu 100 litrov. Málokedy nájdete menšie akvárium s dvoma filtrami (jeden interný a druhý externý).

Okrem teploty a dusíkatých látok sa väčšiemu akváriu darí viac aj čo sa týka hladiny pH (o testovaní pH si môžete prečítať článok nahttps://sk.aqua-fish.net/clanky/regulacia-kontrola-ph-akvariu), celkovej a uhličitanovej tvrdosti, a taktiež je stabilnejšie aj v zmysle elektrickej vodivosti vody (to je niekedy dôležitý faktor pri rozmnožovaní rýb).

 

 

POKRAČOVANIE K ČLÁNKU: KLIKNITE

 
 
____________________________________________________________________________________________________________
ZDROJ: 
FOTO: https://rybicky.zvieratadoma.sk/akvarijne-rybicky/, https://rybicky.net/fotogalerie.php?sekce=nadrz&c=1772&s=127&sl=0
TEXT: https://rybicky.net/nadrz.php?c=1772&s=29&akce=slozka
 
 

 

Späť

Kontakt

SZCh zo Hlboké
Družstevná 387
906 31 Hlboké

Využívame Cookie súbory.
Viac info: GDPR


 Pridajte sa k nám ! 


Burzy a výstavy


Odborné kluby


Výstavný poriadok


Zväz v regiónoch


Republiková rada